dissabte, 14 de setembre del 2013

Múltiples raons per fer la vaga de docents


Diaio de Ibiza publica l'article "Múltiples raons per fer la vaga de docents", d'en Mauici Cuesta:

De persones amb dubtes sempre n´hi ha hagut. Jo mateix sol dubtar sobre l´eficàcia de les meues accions, decisions, o les d´altres. En ple segle XXI també és normal que hi hagi persones que dubtin de la conveniència d´un instrument de protesta i pressió laboral inventat en plena industrialització, al segle XIX: la vaga. Sigui sectorial, general, puntual, indefinida, etc, és un mecanisme que no sempre té l´èxit que se cerca. Però, de moment, no sé de cap altre instrument col·lectiu més eficaç que aquest per fer evident el malestar d´un sector laboral amb les condicions laborals, socials, econòmiques, etc.

Ara bé, el que ningú no pot posar en dubte és que hi ha múltiples raons en favor de la vaga indefinida de docents a les illes Balears que, a hores d´ara, han convocat els sindicats STEI-i i CCOO i l´Assemblea de Docents de les Illes Balears, a la qual donen suport altres entitats i grups. La raó principal és l´aplicació caparruda, dictatorial i contra la comunitat educativa del TIL per part del Govern de les Illes Balears, en mans del PP (de tot el PP, des de Bauzá fins al darrer responsable de qualsevol junta local a les Balears, passant per tots els seus càrrecs públics, no ho oblideu). Conec gent que se sorprengué tant del decret llei exprés del passat divendres per aplicar el TIL el curs 2013-2014, per evitar la suspensió cautelar del TSJB, que han expressat que ara sí que pensen secundar la vaga. A mi no em sorprengué, reconec (és fàcil de dir, també ho reconec). Tot el PP fa temps que té moltes ganes de fer passar per l´adreçador el col·lectiu de docents i l´ensenyament en català. I el tarannà antidemocràtic de l´Executiu Bauzá, demostrat en anteriors ocasions, no anava a desaparèixer ara que uns magistrats suspenien cautelarment la nineta dels seus ulls: acabar amb l´ensenyament majoritari en català. Bé, ja sé que ells diuen que és el TIL el que volen, però no, no ho és. No sigueu naïf. Un govern veritablement preocupat per l´ensenyament de l´anglès i en aquesta llengua, hauria previst una sèries d´actuacions a llarg termini, amb el suport de tota la comunitat educativa i la societat i amb els recursos que es mereix aquesta qüestió. Tot el contrari del que fan Bauzá, Camps i la resta.

En un recent document, el sindicat STEI-i recull fins a 72 motius per convocar la vaga, o donar-li suport. Tots ells duts a terme en els dos darrers anys. A part del TIL, n´hi ha que tenen a veure amb les retribucions del professorat (som persones, tenim càrregues i compram, si podem), les baixes laborals (en tenim dret, no?), la maternitat (anam com els crancs), les retallades de personal (quan som el territori estatal amb menys servidors públics per habitant), els problemes per a les plantilles laborals, els entrebancs per a la jubilació, limitació a nomenaments de nous professors i problemes per als interins (que no tothom és funcionari de carrera), augment de les ràtios i de la jornada laboral, reducció de la presència del català, reduccions econòmiques als centres i comunitat educativa, l´aplicació de la llei de la convivència escolar i de l´autoritat escolar (és que som dolents els docents, anam a adoctrinar els alumnes), l´aprovació de la Lomce i la llei de símbols (no sigui cas que proliferin els llaços als centres).

Bromes a part, les persones implicades en l´ensenyament-aprenentatge d´infants i adolescents, siguin docents, pares, tècnics, saben que hi ha motius més que sobrats perquè els docents diguem prou al pitjor govern de la nostra història, prou a tants atacs al sentit comú i la dignitat de moltes persones, prou a tants atacs a la llengua pròpia d´aquesta terra i prou a tantes retallades laborals, socials i educatives. El dia 16 de setembre comença la vaga indefinida. Sigues on sigues, suma-t´hi. Alguns hi perdem sous, bastants. No vull perdre res més.