dimarts, 18 de setembre del 2012

ENE aposta per la tranquil·litat dels vesins de Santa Gertrudis i pel petit i mitjà comerç

L’Entesa d’Eivissa (ENE) presentà ahir un escrit d’al·legacions contra l'expedient de declaració d'interès general per a l'ampliació de l'activitat complementària de mercat artístic-artesanal a can Mala Costa (Santa Gertrudis)”, localització més coneguda per “La Diosa”.

Els sobiranistes i ecologistes eivissencs consideren molt negatiu que aquest negoci de Santa Gertrudis de Fruitera pretengui ampliar-se amb un mercat “mercat artístic-artesanal” perquè, en realitat, el que cerquen els promotors és l'ampliació del restaurant i la sala de festes existents, als quals s’hi afegiria un mercat tipus “Las Dalias” (Sant Carles). ENE argumenta que el sòl rústic no és l’adequat per a aquestes activitats. Aquesta, causaria molèsties acústiques als vesins, al trànsit rodat de vehicles i serien una competència deslleial contra els negocis de comerç ja establerts al municipi de Santa Eulària. A més, l’Entesa alerta de la temptació d’estendre, per l’illa d’Eivissa, grans espais de consum turístic i d’oci al voltant de preus alts i de cert glamur, que generen moltes molèsties a vesins i empreses que compleixen amb tota la legalitat. Maurici Cuesta, secretari general d’ENE, opina que “hem de defensar el sòl rústic d’Eivissa; massa pressions rep perquè, a sobre, ara, s’hi afegeixi aquesta oferta turística. Les institucions tenen l’obligació de preservar el territori, els vesins i les empreses que han obert amb els papers en regla”.

Entre les nou al·legacions presentades a l’expedient, l’Entesa recorda que la Direcció General de Comerç del Govern de les Illes Balears ha emès informe desfavorable al respecte, perquè es localitza en sòl rústic, i la llei actual només permet la realització d’activitats al detall ubicades en sòl urbà consolidat. També que no mereix un interès general aquesta activitat privada i que pot localitzar-se en altres sòls urbans del municipi. A més, ENE recorda la saturació d’activitats comercials al terme municipal de Santa Eulària des Riu i a l’illa d’Eivissa, i que aquesta activitat perjudicaria notablement el teixit comercial disponible tot l’any.

Els sobiranistes i ecologistes eivissencs critiquen la postura tèbia de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, i del seu batle, Vicent Marí (PP), no pronunciant-se en el fons sobre l’assumpte i passant la patata calenta al Consell. A la vegada, ENE recorda que “La Diosa” ja va intentar posar-se en funcionament va uns anys com a discoteca, que va rebre un rebuig entusiasta dels vesins i d’altres col·lectius, i que una sentència judicial es pronuncià en contra del seu funcionament.